-->

Dudák karetní hra

  • Počet Hráčů: Pro dva až čtyři hráče
  • Druh Karet: Mariášové / Německé (32 karet)
  • Doporučený věk:  6 let +
  • Cíl hry: Zbavit se všech karet z ruky jako první



 Karetní hra dudák

   Dudák jako hra k nám doputoval z východu z oblastí bývalého sovětského svazu, pravděpodobně z dnešního Ruska kde stále patří mezi nejoblíbenější karetní hry. u našich východních sousedů a i na moravě se hraje pod názvem Durak nebo Durák. Původní název je v překladu hlupák a tím byl a stále je označován hráč, který prohrál.

Pravidla hry dudák

Rozdávání

   Každému z hráčů se rozdá stejný počet karet z balíčku, postupně po dvou aby se zabránilo shluku karet při špatném zamíchání. Rozdává se celý balíček pokud to počet hráčů umožní, v případě hry tří hráčů se dvě náhodné karty před začátkem hry odkládají stranou a nehraje se s nimi.

 Určení Trumfů 

   Pro určování trumfových karet se dá použít několik možností. Nejčastěji jsou za trumfovou barvu určena srdce a to platí pro všechny hráče.
   Je možné ponechat uřčení trumfů na hráčích a to buď veřejně kdy každý před nebo po rozdání oznámí svůj trumf (záleží na dohodě zda je povoleno aby více hráčů mělo za trumf stejnou barvu), nebo tajně kde hráč odhalí svojí volbu až když poprvé vynáší trumf.
   Nebo lze určit trumfy náhodně před začátkem hry. Například zamícháním všech králů a losováním, tak má hráč trumfovou tu barvu kterou si vylosoval. 
   Trumfy nelze během hry měnit


Průběh hry

   Začíná jako u jiných her hráč po levici od rozdávajícího. Ten vynese na stůl jakoukoliv kartu. Úkolem každého dalšího hráče je vrchní kartu přebít a navrch pak vyložit další libovolnou kartu. 
   Přebít kartu lze buď vynesením karty stejné barvy, ale vyšší hodnoty. Nebo vyložením trumfu za předpokladu, že vyložená karta není trumfová. 
   Pokud nastane situace, kdy hráč nemůže vyloženou kartu žádným způsobem přebít, pak bere všechny karty vyložené ve středu hrací plochy a dá si je do ruky. Takto hra pokračuje dokud hráčům zbývají v ruce karty.

Zavírání

Každý hráč může svojí hru zavřít dvěma způsoby.
   1. Přebije vynesenou kartu a navrch vyloží poslední kartu z ruky. V tomto případě hra pokračuje beze změny
   2. Pomocí své poslední karty přebije tu vyloženou, ale již nemá další kartu na vyložení, pro určení dalšího kola. Tímto tzv. "zabíjí" vynesené karty. To znamená, že se všechny doposud vyložené karty odloží stranou a do konce hry s nimi není možno hrát.
   Pro hráče, který zavírá nezáleží na způsobu, pouze to ovlivňuje průběh hry pro zbytek protihráčů u stolu.
   Pokud hrajete Dudáka na body, pak pořadí v které kdo hru zavírá ovlivňuje počty bodů.

Vítěz hry

   Vítězem Dudáka je první z hráčů, který ukončí své kolo bez jakékoliv karty v ruce. Alternativně ten kdo zůstává poslední ve hře prohrává. V případě bodované hry, vítězí ten z hráčů s největším počtem konečných bodů.

Bodování hry 

   V případě delších herních sezení je dobré hrát bodovaného Dudáka a tím na konci všech her určit konečného vítěze. 

   Bodování ve hře 4 hráčů: 

   Poslednímu hráči se odečítají 2 body 
   Předposlednímu se odečítá jeden bod
   Druhému hráči se skóre nemění
   První získává 3 body


   Bodování ve hře 3 hráčů

   Poslední hráč ztrácí bod
   Druhému se body nemění
   První získává bod


   Bodování ve hře dvou hráčů 

   Prohrávájící ztrácí bod
   Vítěz získává bod

 

Varianty hry

Lízací Dudák

   U  této varianty se každému rozdají pouze dvě karty a zbytek karet zůstává v balíčku. Pokud hráč není schopen přebít vyloženou kartu, tak si z balíčku líže karty do doby než dostane kartu s níž je schopen přebít. Pokud je vyneseno trumfové eso, které tudíž není možné přebít tak hráč bere 6 karet a vyložené karty se resetují.

2 komentáře:

  1. Jo tak tohle byly přesně karetní hry mojemo mládí. Co my jsme se s klukama nahráli dudáka, mariáše nebo také červená bere :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.