-->

Karetní hra Zelená louka - Pravidla

Počet Hráčů: 2 až 4 hráči
Druh Karet: Mariášové(32 karet), Francouzské (52 karet), nebo jiné druhy karet.
Doporučený věk: 3-? Let
Cíl hry: Prázdná ruka - zbavit se všech karet jako první



Zelená louka


Zelená louka nebo také zamrzlík, je velmi jednoduchá karetní hra a jako taková je vhodná i pro malé začínající hráče. Velkou výhodou jsou velmi snadno a rychle pochopitelná pravidla a rychlý průběh hry. Další takovou hrou je Červená bere.

Pravidla hry zelená louka

 Na hrací plochu rozprostřeme karty lícem dolů, tak aby vytvořili kruh (Louka) karet s volným místem uprostřed. Do volného místa vyložíme jednu kartu lícem nahoru, tato karta nám určí startovní barvu. Hráči začínají hru bez karet v ruce.
Hra zelená louka
Zelená Louka: Začátek Hry
Hráč který je první na řadě, zpravidla ten vlevo od rozdávajícího, vytáhne náhodně z kruhu jednu kartu. Pokud má zvolená karta stejnou barvu jako karta vyložená ve středu, tak jí hráč může odhodit do středu (není povinné pokud máte chuť taktizovat) a tím ukončí své kolo. Pokud vylosovaná karta má jinou barvu než vyložená karta, tak hráč tahá z kruhu tak dlouho dokud nemá v ruce kartu shodné barvy, tu pak odhodí do středu a na vrch odhodí jednu vybranou kartu jiné barvy a tím změní barvu cílovou. Po změně barev pak hráč, který je na řadě nejprve zkontroluje karty ve své ruce, pokud nemá v ruce kartu odpovídající té na středu, tak pokračuje normálně.
Hráči takto postupují minimálně do té doby, než je celý vyložený kruh karet rozebrán. Poté ze středního odkládacího balíčku odeberou všechny karty, kromě vrchní, balíček se zamíchá a rozloží opět do kruhu kolem středu.

Vítězství

Vítězem se stává hráč který jako první po rozebrání kruhu karet ukončí své kolo s prázdnou rukou.
Prohrává ten kdo má jako poslední v ruce karty. Hráči který prohrál říká zamrzlík

Varianty hry

Díky jednoduchosti hry je možné jí hrát prakticky s jakýmkoliv balíčkem karet. Jediný předpoklad k úspěšné hře je to, že balíček obsahuje variaci barev, nebo možnost rozdělení na alespoň čtyři typy a ty zaměnit za barvy.
V případě, že po ruce nemáte žádné hrací karty, lze jednoduše improvizovat. pokud použijeme 4 strany A4 prázdného papíru a každý rozdělíme na 8 karet. Karty popíšeme čísly jedna až čtyři a máme balíček karet vhodný ke hře.

3 komentáře:

  1. My tedy doma nejsme moc velicí fanoušci karetních her a máme daleko raději hry deskové :-) Na deskových hrách se nám více líbí ta nápaditost a hlavně i to, že je to více zábavnější... Nedávno jsme si pořídili výbušná koťátka a měli jsme velikou zábavu při hraní této hry :-) Určitě to vyzkoušejte také.

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, i my jsme si nedávno pořizovali Zelenou louku a měli jsme z ní docela dost velikou radost :-) Také jsme se rozhodli, že teď, když v tom lockdownu nic není možné dělat, že zkusíme trochu zabrouzdat i do klasiky a pořídili jsme si šachy , takže ještě k tomu všemu teď hrajeme šachy a máme se docela dost i fajn :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Lenka Fabešová, Dačice27. března 2023 v 23:45

    Vím, kde se hrála karetní hra Zelená louka vůbec poprvé :).

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.