-->

Boží požehnání - Stará česká hazardní hra

  • Počet Hráčů:  Bankéř a minimálně jeden hráč
  • Druh Karet: 2 balíčky Mariášové / Německé Karty (32 karet),  plátno na kterém je vylepený jeden z balíčků karet
  • Doporučený věk: 18+
  • Cíl hry:Správně uhodnout kartu, která bude vyložena bankéřem


Boží požehnání, Gotes nebo také Plátýnko

   Boží požehnání je hazardní karetní hra. U nás se rozšířila nejvíce za totality a hrála se všude, kde se scházela "temnější" sorta lidí, na dostizích, v putykách apod. a to také pod názvem Plátýnko, podle plátna s kartami, které bankéř používá ke hře nebo také Gotes. Díky velice jednoduchému principu hry a vidině snadného a rychlého výdělku (podobně jako u jiných hazardních her) se hra stala rychle hitem mezi lidem všech společenských vrstev.
   Pravděpodobně není nutné dodávat ať už každá hra dopadla jakkoliv tak díky zákonu velkých čísel a prosté matematické pravděpodobnosti na konci vždy vyhrává bankéř. Pokud si pravděpodobnosti jednotlivých výher vypočítáme, tak zjistíme, že bankéř má výhodu zhruba 10% a čím déle se hraje, tím více se skutečné výsledky začnou podobat matematickému průměru.


Pravidla hry Boží požehnání, Gotes, Plátýnko

   Hráči si podobně jako u rulety sází na jednotlivé karty na plátnu s vylepenými kartami. Po uzavření sázek začne bankéř postupně otáček sedm karet ze zamíchaného balíčku, výhry se určují podle pořadí v jakém je karta otočena.
  • První a druhá karta - Hráč získává zpět výši svého vkladu
  • Třetí a čtvrtá karta - Vítěz získává dvojnásobek vkladu
  • Pátá a šestá - Výhra ve výší trojnásobku vsazených peněz
  • Sedmá karta - Nazývaná též "Haupttrefa", získala hráči který na ní vsadil výhru desetinásobku vkladu


Vítěz a Výplata

   Po ukončení kola bankéř vyplatí jednotlivým hráčům výhrané částky a zbytek peněz vsazených na karty, které nebyly taženy si bere pro sebe.

Varianty hry

   Oblíbená byla varianta hry nazývaná Slezská loterie, ta se od  hry boží požehnání liší počtem obracených karet (9 karet) a také tím kolik má která otočená karta hodnotu

2 komentáře:

  1. Není nad to si zahrát nějakou klasickou karetní hru o které víte, že ji mastili někde i vaši předci a za to díky. Karty jsou úžásná věc. Bohumil

    OdpovědětVymazat
  2. Teda tak tohle jsem fakt neznala a to jsem si myslela, že z těch karetních her toho znám fakt většinu. I když je pravda, že většinou hraju jen online prší nebo poker, případně pak Kanastu. :) Ale děda mě taky naučil Mariáš, který ráda hraju. Jen bohužel v poslední době nějak není moc s kým a hrát to s dědkama v hospodě se mi fakt nechce. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.