-->

Skládaný žolík - Pravidla hry

  • Počet Hráčů: Pro dva až čtyři hráče
  • Druh Karet: Francouzské / Žolíkové karty (52 karet) - 2 balíčky (104 karet) + 4 x žolík
  • Doporučený věk: 6let +
  • Cíl hry: Vyložit z ruky všechny karty


Skládaný žolík

   Skládaný žolík je zjednodušená varianta klasické hry Žolík. Díky své jednoduchosti a rychlosti hry je vhodná i pro mladší hráče. Svou podstatou patří do stejné skupiny her jako Rummy, Autobus a Žolík. Hlavním rozdílem této hry je pravidlo kde se na začátku hry nerozdávají žádné karty a hra začíná postupným dobíráním karet hráč po hráči.

Kombinace karet

    Při partii skládaných žolíky jsou povoleny vykládat z ruky tyto kombinace:
  1. Trojice - Tři karty stejné hodnoty (například tři krále) - není přípustné vyložit v trojici 2 karty stejné hodnoty a barvy (2x srdcové eso a křížové eso)
  2. Postupka - Tři karty tvořící po sobě jdoucí postupku jedné barvy (8, 9, 10 křížů) 

Skládaný žolík
Příklad vyložení skládaného žolíku

Skládaný žolíky pravidla

   Na začátku hry si hráči postupně z balíčku zamíchaných karet berou po jedné kartě do té doby než jeden z nich v ruce drží karty, které může vyloží (tzn. minimálně 3 kola). V každém kole má hráč možnost buďto vyložit karty nebo brát kartu z balíčku. Poté co hráč na stůl vyložil alespoň jednu karetní kombinaci může pak v každém následujícím kole buď brát novou kartu nebo dokládat karty na stůl.
   Karty vyložené na stole je možné, podobně jako u hry Autobus, přeskládávat, doplňovat, rozdělovat apod. Jediné podmínky jsou že každý shluk společných karet na stole musí obsahovat minimálně 3 karty. Pokud někdo karty a stole mění musí na konci svého kola mít v ruce minimálně o jednu kartu méně než na jeho začátku. Měnit karty na stole jen z důvodu aby hráč nemusel brát karty z balíčku je proti pravidlům hry.


   Karta Žolík
   Žolík lze použít jako karta nahrazující jakoukoliv jinou kartu a lze s jeho pomocí vykládat. Není tedy z ruky potřeba nutně vykládat čistou postupku apod.
   Pokud je na stole vyložen žolík a hráč má v ruce tu kartu za kterou ho lze vyměnit, může tak učinit, ale žolíka musí následně v tom samém kole vyložit.

Vítěz hry

   Vítězem je ten z hráčů, kterému se jako prvnímu podaří vyložit na stůl všechny karty z ruky a uzavřít kolo s prázdnou rukou. Ostatní hráči pak získávají trestné bod za každou kartu, která jim v ruce zbývá.

Varianty hry

   Trestné body lze určovat i podle hodnot karty, které hráči nestihly ve hře vyložit a to: 
   číslované karty - Body podle hodnoty 2 až 10
   J,Q,K - 11 bodů
   A - 12 bodů
   Joker - 15 bodů

   Lze hrát i variantu, že jako první je nutné vyložit karty neobsahující žolíka, nebo že jako první musí každý hráč vyložit čistou postupku.

5 komentářů:

  1. Když mám v ruce poslední kartu,můžu si vzít z odloženych karet a přiložit ke své postupce a poslední kartou zavřít?

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, Lze udělat cokoli, co umozni uplatnit poslední kartu - přiložit k již vyložený, odebrat po jedné z již vložených, změnit pořadí vložených s zolikem (např. bylo 4,5,zolik, já mám v ruce dvojku téže barvy, pak změním na 2, žolík, 4,5 atp. Je to hodně kombinační hra!

    OdpovědětVymazat
  3. Pochopil jsem prosím správně, že nepotřebné karty se nezhazují stranou vedle talonu?

    OdpovědětVymazat
  4. Lze doložit samostatně žolíka ke třem stejným kartám které soupeř již vyložil na stůl? (QQQ, KKK, JJJ)

    OdpovědětVymazat
  5. Ako sa táto hra volá v angličtine, prosím vás?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.