-->

Hra s kostkami - Třicet - Pravidla

  • Počet Hráčů: 2 a více hráčů
  • Potřebné pomůcky: 6 x šestistranná hrací kostka, papír a tužka
  • Doporučený věk: 10+
  • Cíl hry: zůstat nejdéle ve hře


30 Hra s kostkami


   Hra Třicet je kostková hra. Ke hraní vám stačí šest kostek, tužka a papír. Hra může být místy trochu matoucí, ale po pochopení pravidel se jedná o vcelku zábavnou hru pro alespoň dva hráče.Je to hra ve které hráč s největším štěstím vyhrává a proto je velmi jednoduché při ní ztratit nervy nebo přátele (jako u většiny společenských her).

Pravidla hry Třicet


   Příprava hry:   Před začátkem hry se na papír poznamenají jména všech zúčastněných hráčů a každému z nich se přidělí do startu 30 bodů. Tyto body fungují jako zásoba "životů" ten z hráčů kterému nezbývají na začátku jeho kola žádné body vypadává ze hry.

   Průběh hry: Na začátku každého kola hodí hráč všechny kostky (6). Podle hozených hodnot se pak rozhodne, které z kostek si ponechá v "banku" a zbytkem hází znovu, po každém hodu si však musí minimálně jednu z hozených kostek odložit. Takto hází dokud nemá v "banku" všech šest kostek. Hází se tedy maximálně šestkrát v každém kole. Cílové číslo, kterého se hráči snaží dosáhnout je 30. Podle součtu hozených hodnot mohou nastat 3 situace.


  1. Součet hozených kostek je nižší než 30: V tom případě si hráč odečte rozdíl bodů mezi hodem a cílem 30 ze svých vlastních bodů. Například: Pokud výsledek všech hodů vychází na 24, hráč si odečte 6 bodů, 30 - 24 = 6.
  2. Součet kostek je přesně 30: Bylo hozeno 30 - skóre se nemění
  3. Součet je vyšší než 30: Rozdíl mezi 30 a hozenou hodnotou se označuje jako "odebírací číslo", poté hráč hází znovu a snaží se odebrat body soupeři. 
Princip odebírání je jednoduchý. Jakmile hráč hodil hodnoty po součtu přesahující 30, hází znovu všemi kostkami, jako při prvních hodech s tím rozdílem, že teď se snaží odkládat všechny kostky kde padlo "odebírací číslo", opět se hází maximálně šestkrát. Součet bodů na kostkách kde se podařilo naházet cílové číslo se odečte následujícímu hráči.

Příklad: Hráč nahází na kostkách součet 34. 34-30=4 Takže odebírací číslo je 4. V následujících hodech se mu podaří číslo 4 hodit pouze dvakrát, tím pádem odečítá soupeří 8 bodů.

Může se stát, že v odebíracím kole napadne odebírací číslo ani jednou a tím pádem soupeř neztrácí žádný bod. Naopak je možné číslo hodit na všech šesti kostkách a to hráči umožní házet odebírací kolo znovu a body sčítat. Teoreticky je tedy možné i případě že je odebírací číslo 1 vyřadit hráče před tím než má možnost házet, i když je to velmi nepravděpodobné.

   Konec hry: Hra končí v tu chvíly kdy zbývá poslední hráč s alespoň jedním bodem a zbytek hráčů je vyřazen

Vítěz hry


   Vítězem hry Třicet je ten hráč, kterému se podaří udržet se nejdéle ve hře.

Varianty hry


   Pomalejší hra - V této variantě neexistují odebírací kola. To znamená že v případě naházení více než 30 bodů se soupeři odečítá pouze rozdíl mezi hody a číslem 30. např: 35-30=5 Takže při hození čísla 35 se soupeři odečítá 5 bodů a může hrát.
   "Nasírací kostky" - Je možné si vybrat komu ze soupeřů budou body odebrány a to bez ohledu na pořadí ve hře. 
   Rychlejší hra - je možné upravit cílovou hodnotu pokud chcete hru rychlejší. Například se dá upravit cíl na 12 a číslo o které se daný cíl přehodí odečítat.
   Léčení - Po dohodě je možné do hry přidat možnost kde místo odebrání bodů protihráče, může hráč stejné podmínky pro doplnění vlastních bodů a to buď do maxima 30 nebo při dohodě i přez maximum.

4 komentáře:

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.