-->

Karetní Domino - Pravidla

  • Počet Hráčů: 3 až 5
  • Druh Karet: Francouzské / Žolíky (52 karet) bez žolíků
  • Doporučený věk: 4+  
  • Cíl hry: Zbavit se všech karet




Pravidla Hry -  Karetní domino 


Příprava hry - Každý hráč si z balíčku karet vybere náhodnou kartu. Kdo si vytáhl kartu nejvyšší hodnoty se stává předákem (rozdávajícím). Nejvyšší karta je srdcové eso, poté káry, piky a kříže. Pokud nikdo nemá eso tak na řadě je král a tak dále. Předák celý balíček znovu zamíchá a postupně rozdá všem hráčům karty, lícem dolů. Rozdávají se všechny karty, protože ke hře jsou všechny potřeba.

   Podle počtu hráčů se může stát, že někteří mají více karet, toto ve hře nevadí. Hráči si              vezmou své rozdané karty a seřadí si je podle libosti, nejlépe podle barev a hodnot. 

Průběh hry - První na řadě je vlastník srdcové sedmy, ten ji vyloží na stůl a tím jeho kolo končí. Hraje se po směru hodinových ručiček. ne této kartě hráči budují balíček všech srdcových karet postupně dle hodnoty.

   Hráč po levici začínajícího má několik možností. Pokud má v ruce srdcovou šestku nebo osmičku může jí vyložit. Šestku zasunout pod sedmičku a osmičku vyložit navrch.

   Pokud ani jednu z těchto karet nemá, může vyložit sedmu jiné barvy a tím založit novou postupku dané barvy.

   Nemá-li hráč žádnou z těchto karet jeho kolo propadá a pokračuje další hráč. Hra tímto způsobem postupuje, hráči se snaží vytvořit po sobě jdoucí postupky barev podkládáním nebo vykládáním správných karet s cílem zbavit se jako první všech svých karet.
Karetní domino - Příklad hry
Příklad hry Karetní Domino



Tipy
   V této hře je taktizování klíčové. Nejlepší příklad úspěšné strategie je případ kdy hráč v ruce drží  klíčové karty, například 8 nebo 6 křížů  a díky tomu může postupku dané barvy blokovat jak uzná za vhodné. Pokud však v ruce drží několik karet po sobě jdoucích, nemusí se bát většinu z nich vyložit aniž by tím pomohl ve hře někomu z protihráčů.

   Nejhodnotnější kartou pomocí které je možné hru ostatním znepříjemnit je sedma, čím déle si tuto kartu u sebe hráč ponechá tím méně možností mají protihráči.


Vítěz
   Vítězem karetního domina je ten z hráčů, který se jako první zbaví všech svých karet. Hra však může pokračovat dokud nezůstane poslední hráč, který je vyhlášen poraženým.

Varianty hry
   Jednou z možných variant je rychlá hra, kdy je dovoleno hráčům vyložit v jednom kole všechny, které je podle pravidle vyložit možné.


Sedmy- Vykládací karty
Sedmy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.