-->

Pexeso Pravidla

  • Počet hráčů : obvykle od 2 do 6 hráčů 
  • Použité Karty : 64 listů, speciální 
  • Doporučený věk : 3+
  • Kdo vítězí: Vítězem je ten kdo nalezne nejvíce dvojic.  


Pexeso

Oblíbená karetní hra i pro nejmenší děti převážně určená pro dva hráče.  Ke hře je potřeba 64 karet ke hře určených. V každém balíčku pexeso karet se nachází 32 párů k sobě patřících karet. Dvojice karet jsou zpravidla shodné ve vzhledu aby bylo jednoduché identifikovat dvojice.


Pravidla hry pexeso

   Zamícháme karty a rozložíme je lícem (obrázky) dolů na stůl. Karty rozkládáme do čtverce 8 x 8. Vybereme hráče který začne. Hráč který hraje jako první, otočí dvě vybrané karty lícem nahoru. Pokud jsou karty stejné (ve dvojici k sobě pasující), karty odebere a pokračuje ve hře otočením dalších dvou karet. Pokud karty které otočil nepasují k sobě, otočí je nazpět, lícem dolů a pokračuje další hráč. Hra se hraje dokud nejsou odhaleny všechny dvojice. Hráči následně spočítají kolik dvojic nalezli a hráč, který nalezl nejvíce dvoji vyhrává. Pokud hrajete pexeso v týmech, jednotlivý hráči hrají napřeskáčku aby dva členové jednoho týmu nehráli ihned po sobě.



Vítěz hry

   Vyhrává ten z hráčů, kterému se podaří během hry nasbírat největší počet dvojic karet. V případě že hrajete hru v týmech, tak se dvojice karet každého týmu na konci hry sečtou a vyhrává tým s největším počtem společných dvojic.
Pexeso pravidla karetní hry
Pexeso

Variace pexesa

   Druhů karet používaných ve hře pexeso je nepřeberné množství. Jsou k nalezení všechny motivy od aut, elektroniky, přes slavné osobnosti až po zvířata. Některé druhy herních setů, nejsou o nalezení shodných obrázků, ale o nalezení dvou k sobě pasujících karet, například výukové pexeso kde na jedné kartě je anglické slovo a na kartě druhé obrázek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.