-->

Žolíky - Pravidla


  • Počet Hráčů: 2 až 6 Hráčů
  • Druh Karet: Žolíkové = 2xFrancouzské (52 karet) + 4 x žolík
  • Doporučený věk: 8 let a více
  • Cíl hry: Po závěru hry být hráčem s největším počtem bodů




Karetní hra žolíky



Variace hry Rummy patřící do stejné rodiny jako Skládaný Žolík a Autobus.

Pravidla hry žolíky

Žolíky jsou hra pro 2 až 6 hráčů. Každému hráči se rozdá 14 karet a jednomu (předákovi) 15 karet. Zbytek karet tvoří tzv. Talón  . Předák zahajuje hru, pokud má možnost vyložit tak vyloží a poté jednu kartu odhodí a tím založí tzv. odkládací (odhazovací) balík. Další hráč v pořadí si lízne kartu z  talónu, v případě možnosti vyloží a poté zase jednu libovolnou kartu vyhodí na odkládací balík.
Vyložit lze postupky z minimálně tří karet složené střídavě z černé a červené barvy, nebo trojice a čtveřice karet stejné hodnoty, ale ne stejného znaku.


Žolík nahrazuje libovolnou kartu. V postupce žolík nemůže nahrazovat dvě po sobě jdoucí karty. Ve vyložené kombinace musí byt vždy alespoň o jednoho méně než ostatních karet (4 karty - jeden žolík, 5 karet - 2 žolíci apod.). 
 Hráč může přidávat další karty ke kartám dříve vyloženým a to bez ohledu na to kdo je vynesl.
 První výnos musí mít hodnotu alespoň 42 bodů a musí v něm být alespoň jedna čistá postupka (rozuměj bez žolíků)
Žolíky pravidla
Pravidla hry žolíky

Konec hry a Vítěz

Hru ukončí ten hráč který na stůl vyloží všechny karty kromě poslední kterou otočí rubem na odhazovací balík. Vítězem ke hráč, který po uzavření hry vyložil karty s největším součtem bodů.

Bodování karet žolík:

2 - 2 body
3 - 3 body
4 - 4 body
5 - 5 bodů
6 - 6 bodů
7 - 7 bodů
8 - 8 bodů
9 - 9 bodů
10 - 10 bodů
J - 10 bodů
Q - 10 bodů
K - 10 bodů
A - 11 bodů

48 komentářů:

  1. Celkem povedený design :) Nelíbí se mi ovšem ta horní část, jelikož už to působí přeplácaně a lacině...

    OdpovědětVymazat
  2. No mohlo by to rozhodne vypadat lip 1. vubec nevim co jeucel hry.Proste by to mohlo vypadat lip.....

    OdpovědětVymazat
  3. Informace o žolíkách

    Jde především o nehazardní hru , pod do něj nejsou zapojeny peníze a věci do sázky. Jde o společenskou hru a zároveň rodinnou.Žolíky jsou hra pro 2 až 6 hráčů. Každému hráči se rozdá 14 karet a jednomu (předákovi) 15 karet. Zbytek karet tvoří tzv. Talón . Předák zahajuje hru, pokud má možnost vyložit tak vyloží a poté jednu kartu odhodí a tím založí tzv. odkládací (odhazovací) balík. Další hráč v pořadí si lízne kartu z talónu, v případě možnosti vyloží a poté zase jednu libovolnou kartu vyhodí na odkládací balík.
    Vyložit lze postupky z minimálně tří karet složené střídavě z černé a červené barvy, nebo trojice a čtveřice karet stejné hodnoty, ale ne stejného znaku.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo je too fakt suuuprovaaa hra jooooo

    OdpovědětVymazat
  5. A kdyz to je A 2 3 tak A je za 1 a kdyz Q K A tak za 10

    OdpovědětVymazat
  6. My to hrajeme tak, že postupka musí tvoriť rovnakú farbu, čiže napríklad srdce (červeň), piky, možnosť vyložiť má len ten, kto dosiahne bodovú hodnotu minimálne 51, musí byt čistá postupka, počas hry potom može lubovolný hráč dokladať, ale len ten, čo je už vyložený, na konci sa zapisuje bodová hodnota kariet, co ostali ktorému hráčovi, žolík má 50 bodov ( ale pri vyložení nahradza kartu dannej hodnoty), kto sa nevyložil , píše sa mu paušálne 100 bodov,víťazovi sa odráta 10 bodov, ak niekto zavrie z ruky ( predtým nemal ešte nic vyložené) bodová hodnota sa zdvojnásobuje,víťazí ten, kto ma na konci najmenej bodov.

    OdpovědětVymazat
  7. Ešte dodávam, že A je preto 11, lebo môžme z neho urobiť postupku QKA - to je za 10 bodov, ale aj A23 čiže 123 ( 1 ) .

    OdpovědětVymazat
  8. Mňa by zaujímalo ak je vyložený terč s jokerom, ak je v strede je potrebné doložiť dve karty aby som si ho mohol vziať? Počul som že ak je vyložený na kraji, tak stačí jedna. Dik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím. Pokud je na stůl vyložena postupka, která obsahuje ve svém středu žolíka (jokera). Tak kdokoliv kdo má v ruce kartu, kterou daný žolík zastupuje jí může ve svém kole vyměnit a tím si žolíka přivlastnit k vlastnímu vykládání.

      Vymazat
    2. Mohu brát kartu z balíku k jedné kartě a žolíku

      Vymazat
  9. Chtěla bych se zepta jeslt je možné dát K A 1 ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tzv. Přesahující postupka není v oficiálních pravidlech žolíků povolena. Takže pokud se nechcete se spoluhráči hádat tak je dobré hrát podle ofiko pravidel. Pokud hrajete mezi přátely a domluvíte se před začátkem hry, že je možné takovouto postupku vyložit tak jen dobře pro vás.

      Vymazat
    2. Ne tak nejde Buď A 2 3 4 a nebo A K O 10

      Vymazat
  10. Když si chci vzít kartu z balíčku, musím hnedka zavřít ,... anebo jen vylozit? Díky za odpovědi ��

    OdpovědětVymazat
  11. Ak mám vyložené karty napr.: QQ a žolíka, druhý hráč mi môže doložiť jedno Q a zobrať si žolíka?? Alebo musí doložiť dve Q a zobrať si žolíka, pretože sa nevie na miesto ktorej farby bol žolík ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karta za kartu

      Vymazat
    2. Nemyslim si. Vsade sa to hra tak, ze za zolika v tercke terba dat dve karty, napr QQ - doplnujuce farby, ako tam su. Pokial sa da len jedna, stvorica kariet sa spali, t.j. hodi do vyhadzovacek kopy.

      Vymazat
    3. You must have all 4 suits of the queens in order to take the joker

      Vymazat
  12. Našel jsem lépe zpracované pravidla žolíka https://www.kartovehry.com/2018/01/06/zolik-spolocenska-hra-na-kazdu-prilezitost/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud beru kartu z balíku, musím mít v ruce aspon dvě karty dle pravidel, nebo stačí jedna karta a žolík, dík za odpověd

      Vymazat
  13. Zdravím, mám dotaz může se držet všechny karty v ruce bez vyložení na stůl až do doby než zavřu? Nebo musim postupky předem vykládat na stůl? Bavím se o tom pokud nemám hned postupky tak abych mohla hned zavřít.

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může zavírat rovnou z ruky, nebo se musí postupně vykládat. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  15. Lze vyhodit žolíka do vykládacího balíčku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ale při prvnich třech kolech ho nikdo nemí vzít (což je dobré), další kola (vykladací) ho , může vzít kdokoli je po vašem vyhození na tahu, ale musí jej hned použít - vyložit! nesmí si jej ponechat ani přenest do dalších kol, her. (pokud by vyhrál a žolík mu náhodou zustal v ruce )

      Vymazat
  16. Chcem sa spytat ci je mozne ak mi pride karta a mam vsetko na ruke na vylozenie...cize zo vsetkych 15 kariet a kazda postupka je z 3 kariet a nemam vlastne cim uzavriet hru mozem na to pouzit aj kartu spod kopy ktora je urcena na zavretie z ruky...dakujem

    OdpovědětVymazat
  17. Muzu z odhozenyho baliku vzit kartu co vyhodil souper,pred 3kolem a zavrit?

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, chci se zeptat zda hráč, který chce uzavřít z ruky musí mít postupu 42 bodů(tak hrajeme), Děkuji za odpověď. Marie

    OdpovědětVymazat
  19. Dobry, pri hre troch hracov, moze hrac, ktory zacina 4. kolo zobrat z vyhodenych kariet 9. kartu, ked sa chce vylozit? Alebo sa moze zobrat az 10. karta?

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, v ruce jsem měla 1 kartu poté jsem si vzala další kartu z balíčku a byl to žolík, tak jsem zahodila tu kartu a v ruce tedy mi zbyl ten žolík, tak hra končí nebo ne? Nebo musím zavřít tím žolíkem lícem nahoru a poté mi zůstává? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den, je možné v rámci jednoho tahu vzít ze soupeřem vyložené nečisté postupky žolíka a nahradit vlastní kartou?. Přičemž okamžitě žolíka použiji do vlastní nečisté postupky a prvně vyložím celkové hodnotě 40 bodů? Nebo pro vyložení musím mít v ruce 40 bodů a s budoucím žolíkem nemohu počítat?? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  22. Lze doložit samostatně žolíka ke třem stejným kartám které soupeř již vyložil na stůl? (QQQ, KKK, JJJ)

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý den . Prosím chci se zeptat... může hráč vyložit karty a i doloží protihráči a potom si uvědomil, že špatně vyložil, protože chtěl hru uzavřít a chce vše vzít spět a vyložit znova. Má na to právo ?

    OdpovědětVymazat
  24. Dobrý den, za kolik je A, pokud vyložím 3/4. 🤷

    OdpovědětVymazat
  25. Mám dotaz, kolik musí být součet karet pokud se zavírá z ruky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam je to jedno

      Vymazat
    2. Minimum 42 points then get rid of your cards on your side or the opponents side

      Vymazat
  26. Dobry den, je prosím dovoleno vyměnit protihráčovo Jolika z postupky kartu která odpovídá řadě v postuce a tohoto Jolika pak přidat k jiné postupce protihráče. Nebo ho musím použít jen ke svým kartám. Děkuji, M. V.

    OdpovědětVymazat
  27. Mám dvě kk plus žolika lze vzít žolika jenom za jedno k?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, you cannot, must have 4 of each coat.

      Vymazat
  28. Is it possible to place down 3 joker alone after the 42 points? If so, what replaces that in order to take it?

    OdpovědětVymazat
  29. Please give me the answer to the 3 jokers
    and email me rhtyler2@yahoo.com
    Thank you ,
    Hana T

    OdpovědětVymazat
  30. Please recommend for me where I can purchase original Czech playing cards in order to play Zoliky. Also any history behind the game and the meaning behind the royalty? I’ve played all my life with family, now I’m only one left that knows and would like to teach next generation. Any info would be appreciated. Thank you. rhtyler2@yahoo.com. Hana T in Woodbury, CT. USA

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za zájem o naše stránky. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek, neváhejte napsat.